<![CDATA[REISADVOCAAT - Blog reisadvocaat]]>Sat, 16 Jan 2016 17:28:26 -0800Weebly<![CDATA[Codesharing vluchten  en vergoeding na vertraging]]>Fri, 15 Jan 2016 22:37:52 GMThttp://www.reisadvocaat.nl/blog-reisadvocaat/codesharing-vluchten-en-vergoeding-na-vertraging1Foto

Niet iedereen weet wanneer hij recht heeft op een vergoeding na een vertraging of een annulering of na een instapweigering.

EU verordening 261/2004 geldt voor alle vluchten die vanaf een Europees land vertrekken, ongeacht de bestemming. Bij vluchten naar de EU, bijvoorbeeld van New York naar Amsterdam alleen als het hoofdkantoor van de maatschappij is gevestigd in Europa.

Wij krijgen soms het vermoeden dat airlines handig gebruik maken van zogenaamde in de luchtvaart gebruikelijke  "code sharing" vluchten om niet te hoeven betalen na vertragingen van 3 uur of meer. Dat zit als volgt.

Bij "code sharing" verkopen meerdere luchtvaartmaatschappijen tickets voor dezelfde vlucht in hetzelfde vliegtuig, stelKLM en Delta airlines.  Delta is statutair gezeteld in de VS. Bij wie aankloppen na vertraging? 

Op de boardingcard staat de maatschappijcode van de vlucht. Die bestaat uit doorgaans 2 letters en 4 cijfers.  Stel de passagier boekt KLM bij het reisbureau voor een KL code vlucht. Stel 4 uur bij aankomst. De code op de boardingcard bepaalt of je recht heb op compensatie. Er zijn 4 situaties mogelijk:

1. Het ticket is geboekt bij KLM en de vlucht wordt uitgevoerd door KLM: wel 600 euro
2. Het ticket is geboekt bij KLM en  de vlucht wordt uitgevoerd door Delta: Geen compensatie
3. Het ticket is geboekt bij Delta en de vlucht wordt uitgevoerd door Delta: geen compensatie.
4. Het opmerkelijke, Delta ticket en uitgevoerd door KLM wel 600,00 euro.

Het gebeurt dus regelmatig dat mensen boeken bij een EU maatschappij.
De code sharing vlucht wordt uitgevoerd door een non -EU maatschappij.
Het gevolg: je denkt bij het boeken dat je recht hebt op een vergoeding na vertraging.
De boardingcard die je vlak voor je vlucht pas ziet, haalt daar een streep door.

Het komt steeds vaker voor dat codeshare vluchten uitgevoerd door de maatschappij die net niet in Europa is gezeteld.
 
Toeval?

Kijk eens naar de foto. Stel je vliegt met 3 uur vertraging van Turkije naar Amsterdam.
Met welke maatschappij heb je recht of een vergoeding? 

De genoemde maatschappijen dienen overigens enkel ter illustratie.

​Reisadvocaat B.V.


]]>
<![CDATA[De vogel is zonder mij  gevlogen!!  wat nu??]]>Tue, 13 Oct 2015 20:57:02 GMThttp://www.reisadvocaat.nl/blog-reisadvocaat/de-vogel-is-zonder-mij-gevlogen-wat-nuFoto
Het vliegtuig vertrekt zonder u.
Niet alleen bij vertraging of annulering van je vlucht heb je recht op een vergoeding. Ook bij een instapweigering heb je recht op compensatie.

Airlines weten dat niet iedereen die een ticket boekt daadwerkelijk vliegt. Immers kan de agenda wijzigen, zodat de reis niet doorgaat. Daarom verkopen luchtvaartmaatschappijen 5 % meer tickets dan dat er stoelen zijn. 

Meestal gaat dat goed. Als iedereen met een boeking op komt dagen is er wel een probleem. Er zijn dan te weinig plaatsen. De maatschappij zal dan passagiers weigeren in te stappen als het vliegtuig vol is.
Volgens EU recht heb je dan ook recht op dezelfde vergoeding van 250-600 euro naast vergoeding van je hotel en diner.

Een beroep op overmacht is bij instapweigering niet mogelijk. U dient wel te bewijzen dat u op tijd aan de gate aanwezig was met een bevestigde boeking voor die vlucht.

Vroege vogels zal dit allemaal niet gauw overkomen, want zij zitten dan al in het vliegtuig.

Schakel Reisadvocaat dus ook in als sprake is van een instapweigering.

Vriendelijke groet,

Het team van Reisadvocaat B.V. 

]]>
<![CDATA[ 2 wegen leiden naar vergoeding na vertraging]]>Mon, 05 Oct 2015 20:32:28 GMThttp://www.reisadvocaat.nl/blog-reisadvocaat/2-wegen-leiden-naar-vergoeding-navertragingFotoJe vlucht van Amsterdam naar Lissabon vertraagd en dan? Je weet dat je recht hebt op een vergoeding na vertraging. Je schrijft een brief, maar je verzoek wordt afgewezen. 

Je schakelt een claimbemiddelaar in, bijvoorbeeld Reisadvocaat.
Die schrijft de luchtvaartmaatschappij tweemaal aan en
start zo nodig een procedure bij de kantonrechter.
Na een vonnis of schikking ontvangt de passagier zijn vergoeding.

Er is ook een andere manier.

Reisadvocaat kan aan ILenT (Inspectie voor Leefomgeving en Transport) een handhavingsverzoek doen. Voorheen was dit bij technische problemen met het vliegtuig niet zinvol.

Dat had tot gevolg dat kantonrechters een vergoeding wel toewezen, maar het ILT niet.  
Nu vindt ook het ILenT dat bij technische problemen  compensatie betaald moet worden.

Reisadvocaat kent de snelste manier naar compensatie.

Is uw vlucht vertraagd of geannuleerd? Schakel Reisadvocaat in!

]]>
<![CDATA[Meesterlijk recht heet nu reisadvocaat]]>Tue, 21 Apr 2015 14:31:40 GMThttp://www.reisadvocaat.nl/blog-reisadvocaat/meesterlijk-recht-heet-nu-reisadvocaatMeesterlijk Recht is overgenomen door Reisadvocaat B.V. Vanaf nu behartigen advocaten uw belangen. Wij hopen heel veel vertraagde passagiers aan compensatie te helpen. 

Groet,

Het team van Reisadvocaat B.V.]]>